De SVWH kwam aan het begin van dit jaar met het verzoek of we de gemeentelijke afvalstofheffingen wilden betalen. Zoals we allemaal gemerkt hebben zijn de kosten voor de gemeentelijke afvalstofheffingen dit jaar flink omhoog gegaan.
Het zou volgens het college niets te maken hebben met het afschaffen van het betalen per klepbeweging van de ondergrondse afvalcontainers, maar het zou zijn omdat we vorig jaar korting hadden. Het is dus niet duurder geworden, maar het is weer de normale prijs. Dat is hetzelfde wanneer we zeggen, de prijzen in de supermarkten zijn dit jaar duurder geworden en de supermarkt zegt dan: ”Nee, vorig jaar was alles in de aanbieding en nu zijn het weer normale prijzen”. We betalen dus niet meer per klepbeweging, maar via de afvalstofheffing. Hoe noemen ze dat ook alweer, oja, een sigaar uit eigen doos.
En het is eigenlijk nog erger. Was het zo dat wanneer je netjes je afval scheidde en daardoor minder restafval produceerde dan kreeg je zelfs geld terug. Deed je normaal, dan betaalde je niets extra’s. Alleen de mensen die alles in de ondergrondse container gooiden, die betaalden extra. Nu is het niet meer de vervuiler betaalt, maar iedereen betaalt voor de vervuiler. Het is een kwestie van de mentaliteit van de inwoners, aldus het college. Die moeten scheiden omdat ze het willen en niet omdat het moet.
We zien het aan alle ergernissen van afval naast de containers dat er helaas een hele grote groep inwoners is die niet de mentaliteit hebben die geacht wordt. Niet alleen het afval ernaast, maar ook aan het afval erin. Het scheidingspercentage is flink omlaag egaan en daardoor de kosten voor restafval omhoog. Ik weet niet op welke plaats we nu staan, maar vast niet meer in de top tien van best scheidende gemeenten, maar eerder weer terug waar we waren, in de top 5 slechts scheidende gemeenten.
Ondanks dat het een van de speerpunten van het college was, moet het nieuwe afvalbeleid nog komen. Daarin zal zeker geprobeerd worden om het scheidingspercentage weer omhoog te krijgen. Een van de afvalproducten die weer kan worden gescheiden is plastic. Op zich niet een verkeerde gedachte, maar wat wij van D66 niet willen is dat het dan in doorzichtige plasticzakken aan lantarenpalen wordt aangeboden. Plastic scheiden prima, maar niet in zakken aan palen. Ondanks dat wij maar 1 zetel hebben zullen wij ons daarvoor hard maken.
Door: Marcel van Prehn, D66 Barendrecht